Hamburgery z warzywami, serem i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2162
Składniki:
- 15 dag pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 4 bułki maślane
- 4 plastry sera żółtego
- 4 liście białej kapusty
- 4 pietruszki
- 4 liście sałaty
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1/2 kg ziemniaków
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 4 wykałaczki
Opis przygotowania:
Bułki maślane przeciąć w poprzek i wyłożyć na talerz. Sałatę i pomidory umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na bułki. Pomidory pokroić w plastry i dodać do sałaty. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i utłuc na jednolitą masę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie usmażone osączyć z tłuszczu i połączyć z ziemniakami. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki (część pozostawić w całości do bułek), doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kotlety. Kotlety smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na pomidory. Położyć na nie plastry żółtego sera, ponownie plastry pomidorów, zieloną natką pietruszki i całość nakryć przekrojoną połową bułki. Spiąć wykałaczką, aby się lepiej trzymało. Liście kapusty i pietruszkę umyć, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować razem do miękkości. Potem odcedzić, pietruszkę zawinąć w liście kapusty i dodać do hamburgerów.
Komentarze (0)