Hamburgery z warzywami, serem i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2162
Hamburgery z warzywami, serem i grzybami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 4 bułki maślane
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 liście białej kapusty
  • 4 pietruszki
  • 4 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 kg ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 wykałaczki

Opis przygotowania:

Bułki maślane przeciąć w poprzek i wyłożyć na talerz. Sałatę i pomidory umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na bułki. Pomidory pokroić w plastry i dodać do sałaty. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i utłuc na jednolitą masę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie usmażone osączyć z tłuszczu i połączyć z ziemniakami. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki (część pozostawić w całości do bułek), doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kotlety. Kotlety smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na pomidory. Położyć na nie plastry żółtego sera, ponownie plastry pomidorów, zieloną natką pietruszki i całość nakryć przekrojoną połową bułki. Spiąć wykałaczką, aby się lepiej trzymało. Liście kapusty i pietruszkę umyć, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować razem do miękkości. Potem odcedzić, pietruszkę zawinąć w liście kapusty i dodać do hamburgerów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów