Hamburgery z serem i sosem tabasco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1570
Hamburgery z serem i sosem tabasco
fot. Phil Denton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g sosu tabasco
  • 100 g sera cheddar w całości
  • 3 bułki do hamburgerów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Hamburgery:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bułki do hamburgerów przekroić na połówki, skropić je oliwą z oliwek, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Bułki piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować hamburgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony kminek, paprykę, tymianek oraz majeranek, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kotlety, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i nałożyć na bułki na talerzu.

Wszystko polać sosem tabasco i posypać obficie świeżo startym na tarce jarzynowej o grubych oczkach serem cheddar.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów