Hamburgery z serem i sosem tabasco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1749
Składniki:
- 100 g sosu tabasco
- 100 g sera cheddar w całości
- 3 bułki do hamburgerów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Hamburgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bułki do hamburgerów przekroić na połówki, skropić je oliwą z oliwek, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Bułki piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować hamburgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony kminek, paprykę, tymianek oraz majeranek, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kotlety, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i nałożyć na bułki na talerzu.
Wszystko polać sosem tabasco i posypać obficie świeżo startym na tarce jarzynowej o grubych oczkach serem cheddar.
Przygotować hamburgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony kminek, paprykę, tymianek oraz majeranek, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kotlety, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i nałożyć na bułki na talerzu.
Wszystko polać sosem tabasco i posypać obficie świeżo startym na tarce jarzynowej o grubych oczkach serem cheddar.
Komentarze (0)