Hamburgery z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1811
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- 2 zwykłe bułki
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli Tao Tao
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Bułki przekroić na połówki. Górną połówkę bułki rozkruszyć na drobne kawałeczki i połączyć z mięsem mielonym. Natomiast dolną wysmarować 2 łyżkami oleju i zrumienić na rozgrzanej patelni. Zrumienioną wyłożyć na talerz i posmarować sosem chili. Następnie rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni, po czym wbić do tego 2 jajka i smażyć do czasu, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na bułkę z sosem. Do mięsa mielonego z bułką wbić 1 jajko oraz dodać obraną ze skóry i pokrojona drobno cebulę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor z obu stron w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)