Hamburgery z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1811
Hamburgery z jajkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 2 zwykłe bułki
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli Tao Tao
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połówki. Górną połówkę bułki rozkruszyć na drobne kawałeczki i połączyć z mięsem mielonym. Natomiast dolną wysmarować 2 łyżkami oleju i zrumienić na rozgrzanej patelni. Zrumienioną wyłożyć na talerz i posmarować sosem chili. Następnie rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni, po czym wbić do tego 2 jajka i smażyć do czasu, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na bułkę z sosem. Do mięsa mielonego z bułką wbić 1 jajko oraz dodać obraną ze skóry i pokrojona drobno cebulę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor z obu stron w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów