Hamburgery z porem i tapenade
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1549
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 5 łyżek oleju
- 4 bułki do hamburgerów
- 2 łyżki sosu czosnkowego
- 1 mały por
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- Tapenade:
- 3 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Por umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przełożyć do miski. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na niej pokrojony wcześniej por na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć do chwili, aż się przyrumienią z obu stron, wtedy ściągnąć je z ognia. Bułki do hamburgerów wysmarować pozostałym olejem, zrumienić je na rozgrzanej patelni i ściągnąć z ognia.
Przygotować tapenade: oliwki i kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do składników w mikserze. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami wysmarować 2 zrumienione wcześniej bułki, a na pozostałe 2 bułki wyłożyć usmażonymi hamburgerami. Całość spiąć ozdobnymi bagnecikami, wysmarować sosem czosnkowym i wyłożyć na talerz.
Przygotować tapenade: oliwki i kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do składników w mikserze. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami wysmarować 2 zrumienione wcześniej bułki, a na pozostałe 2 bułki wyłożyć usmażonymi hamburgerami. Całość spiąć ozdobnymi bagnecikami, wysmarować sosem czosnkowym i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)