Crostini z mozzarellą i tapenade
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2765
Składniki:
- 40 g mozzarelli
- 15 dag wędzonej sardeli
- 4 kromki chleba pszennego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać chleb, zrumienić lekko z obu stron i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki nałożyć ser mozzarella. Oliwki i kapary osączyć z zalewy i utłuc w moździerzu. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno sardelę, połowę pęczka bazylii (drugą pozostawić do posypania), oliwę z oliwek, pieprz, sól, zioła prowansalskie, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na mozzarellę i posypać pozostawioną bazylią..
Komentarze (0)