Crostini z mozzarellą i tapenade

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2765
Crostini z mozzarellą i tapenade
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mozzarelli
  • 15 dag wędzonej sardeli
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać chleb, zrumienić lekko z obu stron i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki nałożyć ser mozzarella. Oliwki i kapary osączyć z zalewy i utłuc w moździerzu. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno sardelę, połowę pęczka bazylii (drugą pozostawić do posypania), oliwę z oliwek, pieprz, sól, zioła prowansalskie, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na mozzarellę i posypać pozostawioną bazylią..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów