Hamburgery z pieczoną cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1089
Hamburgery z pieczoną cukinią
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g koziego sera z czarnym pieprzem
  • 4 żółte pomidory
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 młoda zielona cukinia
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na hamburgery:
  • 400 g soi w zalewie
  • 100 g jedwabistego tofu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Pomidory żółte pokroić w ćwiartki, natomiast pomidora czerwonego pokroić w cienkie plastry. Cukinię przekroić na połowę i pozbawić ją środków. Tofu pokruszyć na drobne kawałki i moczyć w letniej wodzie przez 15 minut. Soję osączyć z zalewy na sicie.

Przygotować hamburgery: namoczone wcześniej tofu odcisnąć z nadmiaru wody i razem z osaczoną soją przepuścić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i uformować z tego kotlety ręcznie. Uformowane kotlety wraz z pokrojonym w plastry czerwonym pomidorem smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągną z patelni.

Bułki do hamburgerów przekroić na połowy i lekko je zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć je z patelni i włożyć do nich usmażone kotlety z pomidorem. Następnie na wydrążone cukinie nałożyć kawałki sera koziego oraz pokrojone żółte pomidory. Składniki z cukinią posypać świeżą miętą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C piec do chwili, aż zaczną się rumieni. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów