Hamburgery z pieczoną cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1268
Składniki:
- 300 g koziego sera z czarnym pieprzem
- 4 żółte pomidory
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 młoda zielona cukinia
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na hamburgery:
- 400 g soi w zalewie
- 100 g jedwabistego tofu
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 czerwony pomidor
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Pomidory żółte pokroić w ćwiartki, natomiast pomidora czerwonego pokroić w cienkie plastry. Cukinię przekroić na połowę i pozbawić ją środków. Tofu pokruszyć na drobne kawałki i moczyć w letniej wodzie przez 15 minut. Soję osączyć z zalewy na sicie.
Przygotować hamburgery: namoczone wcześniej tofu odcisnąć z nadmiaru wody i razem z osaczoną soją przepuścić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i uformować z tego kotlety ręcznie. Uformowane kotlety wraz z pokrojonym w plastry czerwonym pomidorem smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągną z patelni.
Bułki do hamburgerów przekroić na połowy i lekko je zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć je z patelni i włożyć do nich usmażone kotlety z pomidorem. Następnie na wydrążone cukinie nałożyć kawałki sera koziego oraz pokrojone żółte pomidory. Składniki z cukinią posypać świeżą miętą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C piec do chwili, aż zaczną się rumieni. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do całości.
Przygotować hamburgery: namoczone wcześniej tofu odcisnąć z nadmiaru wody i razem z osaczoną soją przepuścić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i uformować z tego kotlety ręcznie. Uformowane kotlety wraz z pokrojonym w plastry czerwonym pomidorem smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągną z patelni.
Bułki do hamburgerów przekroić na połowy i lekko je zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć je z patelni i włożyć do nich usmażone kotlety z pomidorem. Następnie na wydrążone cukinie nałożyć kawałki sera koziego oraz pokrojone żółte pomidory. Składniki z cukinią posypać świeżą miętą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C piec do chwili, aż zaczną się rumieni. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do całości.
Komentarze (0)