Cukinia pieczona z fetą i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1423
Cukinia pieczona z fetą i kurczakiem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 żółte młode cukinie
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Opis przygotowania:

Cukinie oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinie przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Wydrążone cukinie napełnić serem feta, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, posypać bazylią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Cukinie piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni i dodać do cukinii na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów