Cukinia pieczona z fetą i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1596
Składniki:
- 300 g sera feta
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 udka z kurczaka
- 2 żółte młode cukinie
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Opis przygotowania:
Cukinie oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinie przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Wydrążone cukinie napełnić serem feta, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, posypać bazylią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Cukinie piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni i dodać do cukinii na talerzu.
Komentarze (0)