Hamburgery z kurczaka z szałwią i winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1320
Hamburgery z kurczaka z szałwią i winem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • Hamburgery:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku

Opis przygotowania:

Szałwię oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Szałwię pokroić na kawałki.

Przygotować hamburgery: piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mielonego mięsa w misce. Następnie wsypać do tego mąkę, mieloną kolendrę, tymianek, szczyptę soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć ja do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Wino wytrawne przelać na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego pokrojoną wcześniej szałwię. Szałwię dusić pod przykryciem do chwili, aż połowę wina odparuje. Wtedy dodać do tego masło, oprószyć składniki szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do chwili, aż masło się całkowicie rozpuści. Wówczas duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do potrawy na talerzu

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów