Hamburgery z kurczaka z szałwią i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1320
Składniki:
- 60 g masła
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
- pęczek świeżej szałwii
- sól
- pieprz
- Hamburgery:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
Opis przygotowania:
Szałwię oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Szałwię pokroić na kawałki.
Przygotować hamburgery: piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mielonego mięsa w misce. Następnie wsypać do tego mąkę, mieloną kolendrę, tymianek, szczyptę soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć ja do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Wino wytrawne przelać na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego pokrojoną wcześniej szałwię. Szałwię dusić pod przykryciem do chwili, aż połowę wina odparuje. Wtedy dodać do tego masło, oprószyć składniki szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do chwili, aż masło się całkowicie rozpuści. Wówczas duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do potrawy na talerzu
Przygotować hamburgery: piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mielonego mięsa w misce. Następnie wsypać do tego mąkę, mieloną kolendrę, tymianek, szczyptę soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć ja do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Wino wytrawne przelać na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego pokrojoną wcześniej szałwię. Szałwię dusić pod przykryciem do chwili, aż połowę wina odparuje. Wtedy dodać do tego masło, oprószyć składniki szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do chwili, aż masło się całkowicie rozpuści. Wówczas duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do potrawy na talerzu
Komentarze (0)