Halloumi z chili i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2283
Składniki:
- 300 g sera halloumi
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 plastry cytryny
- 1 jajko
- 1 brokuł chiński
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać bułkę tartą. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałeczki. Ser halloumi pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, namoczyć go w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i przełożyć go na mocno rozgrzany olej na patelni. Dodać do tego pokrojoną wcześniej papryczkę chili i plastry cytryny. Ser ze składnikami smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z brokułem.
Komentarze (0)