Halloumi z chili i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2283
Halloumi z chili i brokułem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera halloumi
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 plastry cytryny
  • 1 jajko
  • 1 brokuł chiński
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać bułkę tartą. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałeczki. Ser halloumi pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, namoczyć go w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i przełożyć go na mocno rozgrzany olej na patelni. Dodać do tego pokrojoną wcześniej papryczkę chili i plastry cytryny. Ser ze składnikami smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z brokułem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów