Halibut w sosie krewetkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4231
Halibut w sosie krewetkowym
fot. prawncrackers / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego halibuta
  • 50 ml śmietany 18 %
  • 15 dag mrożonych krewetek
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście sałaty
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki groszku zielonego w zalewie
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki bulion warzywnego z kostki
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki
  • szczypta szafranu
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Krewetki oraz halibuta rozmrozić. Krewetki oczyścić z części niejadalnych i pokroić na drobne kawałki. Halibuta pokroić na porcje, po czym oprószyć szczyptą szafranu, pieprzem oraz solą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażonego osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i dodać do ryby. Masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego mąkę, wymieszać i smażyć, ale nie dopuścić do zarumienienia. Następnie dodać do tego bulion warzywny, sałatę, osączony z zalewy zielony groszek, pokrojone krewetki i zagotować. Do zagotowanych składników wlać roztrzepane żółtko ze śmietaną oraz 4 łyżkami gotowanego sosu, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i połączyć ze składnikami na talerzu. Całość posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów