Halibut w sosie krewetkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4231
Składniki:
- 400 g mrożonego halibuta
- 50 ml śmietany 18 %
- 15 dag mrożonych krewetek
- 4 ziemniaki
- 4 liście sałaty
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki groszku zielonego w zalewie
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki bulion warzywnego z kostki
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- szczypta szafranu
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Krewetki oraz halibuta rozmrozić. Krewetki oczyścić z części niejadalnych i pokroić na drobne kawałki. Halibuta pokroić na porcje, po czym oprószyć szczyptą szafranu, pieprzem oraz solą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażonego osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i dodać do ryby. Masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego mąkę, wymieszać i smażyć, ale nie dopuścić do zarumienienia. Następnie dodać do tego bulion warzywny, sałatę, osączony z zalewy zielony groszek, pokrojone krewetki i zagotować. Do zagotowanych składników wlać roztrzepane żółtko ze śmietaną oraz 4 łyżkami gotowanego sosu, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i połączyć ze składnikami na talerzu. Całość posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)