Halibut z ryżem, kokosem, mango i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2120
Halibut z ryżem, kokosem, mango i cukinią
fot. sporkist / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonego halibuta
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 owoce mango
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 jajko
  • 1 buteleczka gotowego sosu słodkiego chili
  • sól
  • pieprz
  • natka kolendry

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, dodać do niego wiórki kokosowe i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany ryż odcedzić, zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Halibuta rozmrozić, obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ryż. Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i połączyć z mango. Kolendrę pokroić drobno, dodać do papryki z mango, zalać słodkim sosem chili, wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą i przełożyć na halibuta. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą, sezamem i przysmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni, po czym wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy