Halibut z ryżem, kokosem, mango i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2970
Składniki:
- 0,5 kg mrożonego halibuta
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 owoce mango
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 szklanka ryżu
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka sezamu
- 1 jajko
- 1 buteleczka gotowego sosu słodkiego chili
- sól
- pieprz
- natka kolendry
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, dodać do niego wiórki kokosowe i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany ryż odcedzić, zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Halibuta rozmrozić, obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ryż. Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i połączyć z mango. Kolendrę pokroić drobno, dodać do papryki z mango, zalać słodkim sosem chili, wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą i przełożyć na halibuta. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą, sezamem i przysmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni, po czym wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)