Kurczak z pęczakiem w sosie chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2226
Kurczak z pęczakiem w sosie chili
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml gotowego sosu chili
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 szklanki buliony warzywnego z kostki
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę opłukać pod bieżąca wodą, zalać 4 szklankami bulionu warzywnego i ugotować na sypko. Ugotowaną odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, po czym oprószyć je pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone grzyby, paprykę, wlać gotowy sos chili i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie całość ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej kaszy. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów