Kurczak z pęczakiem w sosie chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2226
Składniki:
- 150 ml gotowego sosu chili
- 4 udka z kurczaka
- 4 szklanki buliony warzywnego z kostki
- 4 pieczarki
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę opłukać pod bieżąca wodą, zalać 4 szklankami bulionu warzywnego i ugotować na sypko. Ugotowaną odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, po czym oprószyć je pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone grzyby, paprykę, wlać gotowy sos chili i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie całość ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej kaszy. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)