Boczek z pęczakiem i rukolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1496
Składniki:
- 300 g surowego boczku
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i osaczyć z wody. Kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Kumin rzymski rozgnieść w moździerzu na drobno i dodać do odparowanej kaszy. Następnie dodać do tego masło, wymieszać, aby się rozpuściło i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na porcje boczek surowy, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kaszy na talerzu wraz z rukolą.
Komentarze (0)