Cieciorka z warzywami, owocami i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3284
Składniki:
- 400 g cieciorki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
- 2 twarde, słodkie jabłka
- 2 marchewki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Cieciorkę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić ze skórą na małe kawałki. Ananasa osączyć z zalewy. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć pokrojoną marchew przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do niej pokrojone jabłka, ananasa i ugotowana cieciorkę. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym, posypać natką zielonej pietruszki i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Komentarze (0)