Gulasz ziemniaczany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2761

Składniki:

  • 40 dkg ziemniaków
  • 25 dkg cienkiego salami
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 4 dkg mąki
  • 4 dkg tłuszczu
  • 6 listków laurowych
  • 4 ziarna czarnego pieprzu niemielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • szczypta majeranku

Opis przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Z salami zdjąć skórkę, pokroić w plastry i dodać do cebuli. Doprawić papryką mieloną i lekko podsmażyć. Podsmażone salami z cebulą przełożyć do garnka i podlać dwoma szklankami wody, posolić, dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do osolonej wody i gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, wsypać do niego mąkę i mieszając podsmażyć, mąkę podlać wywarem z gotowanego gulaszu, dobrze wymieszać i wlać do gotowanego gulaszu. Całość zgotować przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy gulasz podajemy na gorąco posypany majerankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów