Gulasz ziemniaczany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2761
Składniki:
- 40 dkg ziemniaków
- 25 dkg cienkiego salami
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 4 dkg mąki
- 4 dkg tłuszczu
- 6 listków laurowych
- 4 ziarna czarnego pieprzu niemielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- szczypta majeranku
Opis przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Z salami zdjąć skórkę, pokroić w plastry i dodać do cebuli. Doprawić papryką mieloną i lekko podsmażyć. Podsmażone salami z cebulą przełożyć do garnka i podlać dwoma szklankami wody, posolić, dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do osolonej wody i gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, wsypać do niego mąkę i mieszając podsmażyć, mąkę podlać wywarem z gotowanego gulaszu, dobrze wymieszać i wlać do gotowanego gulaszu. Całość zgotować przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy gulasz podajemy na gorąco posypany majerankiem.
Komentarze (0)