Gulasz z sarniny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 21054
Składniki:
- 400 g sarniny (łopatka lub udziec)
- 40 g smalcu
- 100 grzybów (najlepiej świeżych lub pieczarek)
- 40 g smalcu
- 4 ziarnka jałowca
- 10 dag bułki tartej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- czerwona papryka w proszku
- natka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Mięso sarny po dokładnym oczyszczeniu pokroić w kostkę, posypać sola i pieprzem. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na patelni ze smalcem. Dodać sproszkowaną paprykę w zależności od gustu i włożyć pokrojone mięso. Smażyć krótko z każdej strony, następnie do mięsa dodać przecier pomidorowy i podlewać je wywarem mięsnym. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dodać grzyby pokrojone w plastry, ziarna jałowca i bułkę tartą. Całość dusić około 35 minut.
Gotowy gulasz podawać gorący, posypany natką zielonej pietruszki.
Gotowy gulasz podawać gorący, posypany natką zielonej pietruszki.
Komentarze (3)
Pychota, bardzo ciekawy sos, który pasuje do każdego chyba mięsa, polecam
Super! Podałam z brązowym ryżem i kiszonymi ogórkami. Pycha! Polecam! Grażyna z Mrągowa.
wd2005 niestety ale nie dokonca sie zgadzam, sarniny się nie podsmaża gdyż mięso traci swoją słodkość a wręcz staje się odrobine gorzkawe. Pieczenie i duszenie owszem, smażenie - tylko comber lub polędwiczke