Gulasz ze śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3813
Składniki:
- 50 dkg wołowiny bez kości
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 30 dkg śliwek wędzonych
- 1 czerwona papryka
- pieprz
- sól
- szczypta imbiru
- 0,5 łyżeczki roztartego kminku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 filiżanka śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szklanka bulion z kostki wołowego
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić i zrumienić mięso. Do zrumienionego mięsa dodać cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do mięsa i cebuli dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę, po tym czasie wlać ciepły bulion. Całość doprawić wszystkimi przyprawami i dusić na małym ogniu 30 minut. Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Kiedy mięso zmięknie dodać do tego śliwki wędzone i dusić przez 5 minut. Na koniec duszenia gulasz doprawić śmietaną. Gotowy podajemy na gorąco.
Komentarze (0)