Gulasz z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2039
Gulasz z grzybami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g cielęciny bez kości
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 30 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso i pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w plastry, a mięso w dużą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić, utłuc, wymieszać z masłem oraz pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do tego pokrojone mięso, rozmaryn, majeranek i zrumienić. Potem wlać wino, poddusić na małym ogniu przez 3 minuty i dodać pieczarki. Do duszonych składników dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowy gulasz dodać do ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów