Gulasz z grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2039
Składniki:
- 300 g cielęciny bez kości
- 1/2 kg ziemniaków
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 30 g pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
- 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso i pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w plastry, a mięso w dużą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić, utłuc, wymieszać z masłem oraz pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do tego pokrojone mięso, rozmaryn, majeranek i zrumienić. Potem wlać wino, poddusić na małym ogniu przez 3 minuty i dodać pieczarki. Do duszonych składników dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowy gulasz dodać do ziemniaków.
Komentarze (0)