Gulasz z flaczków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 229
Gulasz z flaczków
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g flaczków wołowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Czosnek z cebulą obrać ze skóry. Czosnek pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Flaczki wołowe skropić sokiem z limonki, oprószyć solą i opłukać pod bieżącą wodą. Po opłukaniu odsączyć z nadmiaru wody. Suszoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą na sicie, po czym odcedzić i posiekać ją drobno. Do rondla wlać bulion wołowy, dodać do niego pokrojony czosnek z cebulą, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i dodać do tego oczyszczone wcześnie flaczki. Wsypać do tego suszony majeranek, kminek, oregano i dodać pokrojoną papryczkę chili. Całość gotować na średnim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów