Gulasz z flaczków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 403
Składniki:
- 600 g flaczków wołowych
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 suszone papryczki chili
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1,5 l bulionu wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Czosnek z cebulą obrać ze skóry. Czosnek pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Flaczki wołowe skropić sokiem z limonki, oprószyć solą i opłukać pod bieżącą wodą. Po opłukaniu odsączyć z nadmiaru wody. Suszoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą na sicie, po czym odcedzić i posiekać ją drobno. Do rondla wlać bulion wołowy, dodać do niego pokrojony czosnek z cebulą, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i dodać do tego oczyszczone wcześnie flaczki. Wsypać do tego suszony majeranek, kminek, oregano i dodać pokrojoną papryczkę chili. Całość gotować na średnim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)