Gulasz wołowy z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3279
Składniki:
- 350 g łopatki wołowej bez kości
- 10 małych pieczarek
- 10 g wędzonego boczku
- 4 marchewki młode
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- 1 cebula
- 1 łyżka maki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz wołowinę umyć i osączyć z wody. Grzyby oczyścić z błony. Wołowinę pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć je pieprzem, solą, mąką i dodać gałązkę świeżego tymianku. Składniki zrumienić na średnim ogniu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli pokrojony w kostkę boczek, całą marchew, obrane pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki przełożyć do smażonego mięsa. Następnie dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać winem czerwonym. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem, do miękkości. Gotową potrawę przełożyć na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem pszennym i masłem.
Komentarze (0)