Zupa z dyni i pieczonej papryki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2523
Składniki:
- 150 ml mleka kokosowego
- 15 dag obranych pestek z dyni
- 2 łyżki oleju
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 żółta papryka
- cukier
- pieprz biały
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie dodać do tego olej, pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Całość połączyć z dynią, zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Potem wlać do tego bulion warzywny, zagotować, ponownie doprawić przyprawami do smaku i przelać na talerz. Obrane nasiona dyni przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zupy. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)