Zupa z dyni i pieczonej papryki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2523
Zupa z dyni i pieczonej papryki
fot. fonticulus / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 15 dag obranych pestek z dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 żółta papryka
  • cukier
  • pieprz biały
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie dodać do tego olej, pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Całość połączyć z dynią, zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Potem wlać do tego bulion warzywny, zagotować, ponownie doprawić przyprawami do smaku i przelać na talerz. Obrane nasiona dyni przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zupy. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów