Gulasz wieprzowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6753
Składniki:
- 700 g łopatki lub karkówki
- 2 cebule
- 40 g smalcu
- 200 ml bulionu
- 500 g kartofli
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i opłucz. Cebulę obierz, posiekaj i razem z mięsem obsmaż na smalcu na złoty kolor. Posól, wlej 100 ml bulionu, dodaj liść laurowy, zmiażdżony czosnek, paprykę, przecier pomidorowy, dopraw pieprzem i duś 30 minut na małym ogniu. Jeżeli płyn wyparuje, dodaj kilka łyżek wody. Kartofle obierz, pokrój w kostkę taką jak mięso, dodaj do mięsa razem z pozostałym bulionem i gotuj aż będą miękkie.
Do gulaszu razem z kartoflami możesz dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz zieloną paprykę. Zamiast kartofli do gulaszu możesz dodać zacierki.
Smacznego!
Do gulaszu razem z kartoflami możesz dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz zieloną paprykę. Zamiast kartofli do gulaszu możesz dodać zacierki.
Smacznego!
Komentarze (0)