Gulasz wieprzowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6753
Gulasz wieprzowy
fot. Kobako (Wikimedia Commons) CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 700 g łopatki lub karkówki
  • 2 cebule
  • 40 g smalcu
  • 200 ml bulionu
  • 500 g kartofli
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i opłucz. Cebulę obierz, posiekaj i razem z mięsem obsmaż na smalcu na złoty kolor. Posól, wlej 100 ml bulionu, dodaj liść laurowy, zmiażdżony czosnek, paprykę, przecier pomidorowy, dopraw pieprzem i duś 30 minut na małym ogniu. Jeżeli płyn wyparuje, dodaj kilka łyżek wody. Kartofle obierz, pokrój w kostkę taką jak mięso, dodaj do mięsa razem z pozostałym bulionem i gotuj aż będą miękkie.

Do gulaszu razem z kartoflami możesz dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz zieloną paprykę. Zamiast kartofli do gulaszu możesz dodać zacierki.

Smacznego!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów