Rasgulla - indyjski deser z twarogu

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2223
Rasgulla - indyjski deser z twarogu
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 3 l mleka 2%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • Syrop:
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Mleko przelać do rondla i gotować je na średnim ogniu do chwili, aż zacznie wrzeć. Wtedy wlać do tego sok z cytryny, zmniejszyć ogień na mały i cały czas mieszając, gotować do chwili, aż mleko się zsiądzie. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić przez gazę z nadmiaru wody, aby utworzył się twaróg. Przełożyć go na stolnicę, po czym wsypać do niego mąkę pszenną, cukier puder i mieloną kurkumę. Całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę i uformować z niej ręcznie małe kulki.

Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla i zalać go wodą. Oba składniki postawić na średnim ogniu i gotować bez mieszania do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień na mały i gotować do chwili, aż utworzy się z tego gęściejszy syrop. Wtedy dodać do niego przygotowane wcześniej kulki twarogowe i ułożyć na nich szczyptę suszonego szafranu.

Całość gotować razem przez 2,5 minuty w syropie. Po tym czasie kulki wyciągnąć, przełożyć do miski i polać syropem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów