Rasgulla - indyjski deser z twarogu
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2223
Składniki:
- 3 l mleka 2%
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- Syrop:
- szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla i gotować je na średnim ogniu do chwili, aż zacznie wrzeć. Wtedy wlać do tego sok z cytryny, zmniejszyć ogień na mały i cały czas mieszając, gotować do chwili, aż mleko się zsiądzie. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić przez gazę z nadmiaru wody, aby utworzył się twaróg. Przełożyć go na stolnicę, po czym wsypać do niego mąkę pszenną, cukier puder i mieloną kurkumę. Całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę i uformować z niej ręcznie małe kulki.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla i zalać go wodą. Oba składniki postawić na średnim ogniu i gotować bez mieszania do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień na mały i gotować do chwili, aż utworzy się z tego gęściejszy syrop. Wtedy dodać do niego przygotowane wcześniej kulki twarogowe i ułożyć na nich szczyptę suszonego szafranu.
Całość gotować razem przez 2,5 minuty w syropie. Po tym czasie kulki wyciągnąć, przełożyć do miski i polać syropem.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla i zalać go wodą. Oba składniki postawić na średnim ogniu i gotować bez mieszania do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień na mały i gotować do chwili, aż utworzy się z tego gęściejszy syrop. Wtedy dodać do niego przygotowane wcześniej kulki twarogowe i ułożyć na nich szczyptę suszonego szafranu.
Całość gotować razem przez 2,5 minuty w syropie. Po tym czasie kulki wyciągnąć, przełożyć do miski i polać syropem.
Komentarze (0)