Gulasz warzywny z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2706
Składniki:
- 40 g karczochów
- 15 g bobu
- 10 g tartego parmezanu
- 10 g szynki w plastrach
- 5 g zielonego groszku
- 5 liści mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 por
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 pęczek szpinaku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dobrze opłukać i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki do 3 cm. Karczochy obrać z wierzchnich liści i przekroić na połowy. Por pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Zagotować bulion warzywny, na wrzątek wrzucić karczochy, por i groszek zielony. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz (bulion pozostawić). Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone szparagi, szpinak i gotować do miękkości szparagów. Następnie warzywa przecedzić i bez bulionu dodać do całości. Bób zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do pozostałych składników. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pokrojoną szynkę, podsmażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego 1 szklankę gotowanego bulionu, przemieszać i przelać do warzyw. Wszystko doprawić pieprzem i solą do smaku, po czym posypać tartym parmezanem i dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)