Gulasz warzywny z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2706
Gulasz warzywny z szynką
fot. mrsdewinter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g karczochów
  • 15 g bobu
  • 10 g tartego parmezanu
  • 10 g szynki w plastrach
  • 5 g zielonego groszku
  • 5 liści mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dobrze opłukać i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki do 3 cm. Karczochy obrać z wierzchnich liści i przekroić na połowy. Por pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Zagotować bulion warzywny, na wrzątek wrzucić karczochy, por i groszek zielony. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz (bulion pozostawić). Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone szparagi, szpinak i gotować do miękkości szparagów. Następnie warzywa przecedzić i bez bulionu dodać do całości. Bób zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do pozostałych składników. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pokrojoną szynkę, podsmażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego 1 szklankę gotowanego bulionu, przemieszać i przelać do warzyw. Wszystko doprawić pieprzem i solą do smaku, po czym posypać tartym parmezanem i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów