Gulasz warzywny z masłem orzechowym i grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2619
Składniki:
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki oleju
- 1 limonka do dekoracji
- Na gulasz:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 4 słodkie ziemniaki
- 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion, a miąższ posiekać drobno. Ziemniaki słodkie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Fasolą czerwoną osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone pomidory, osaczoną z zalewy fasolę i posiekaną drobno papryczkę chili. Składniki zagotować, a po zagotowaniu odlać 4 łyżki bulionu do kubka, dodać do tego masło orzechowe, rozmieszać trzepaczką i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości składników. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować ćwiartką limonki. Następnie rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim kromki chleba, które następnie dodać do potrawy.
Komentarze (0)