Chipsy kukurydziane z bakłażanem i cieciorką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2978
Składniki:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 4 pietruszki (korzeń)
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana oraz pietruszkę umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażana pokroić drobno i zmiksować. Dodać do niego mąkę kukurydzianą, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i wyrobić na jednolitą masę. Masę rozwałkować, pokroić na cienkie plastry, a potem wrzucić na mocno rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Korzeń pietruszki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pietruszki. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw. Warzywa doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i razem wszystko zmiksować w blenderze. Zmiksowane warzywa przełożyć do małych miseczek i podawać z całą potrawą na jednym talerzu.
Komentarze (0)