Gulasz warzywny z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 453
Składniki:
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona słodka papryka
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Następnie pokrojony wcześniej czosnek z cebulą zeszklić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę, startą marchew i ugotowaną fasolkę szparagową. Całość doprawić do smaku pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, suszonym tymiankiem, skropić sosem sojowym, wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Wtedy wszystko posypać sezamem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)