Sałatka warzywna z tuńczykiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2450
Składniki:
- 250 g tuńczyka w zalewie własnej
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek rukoli
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Fasole zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 1 godzinę, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Pozostałe warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę pokroić na kawałki i przełożyć do fasoli w misce. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i dodać składników. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej do warzyw w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Następnie tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)