Gulasz indonezyjski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1953
Składniki:
- 250 g wieprzowiny bez kości
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ryżu
- 1 papryczka chili
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryżu. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w cienkie plastry mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy oraz sok cytrynowy. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i imbirem. Potem dodać pokrojoną drobno papryczkę chili, curry, pokrojony na drobne kawałeczki por, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)