Gulasz indonezyjski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1953
Gulasz indonezyjski
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny bez kości
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryżu. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w cienkie plastry mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy oraz sok cytrynowy. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i imbirem. Potem dodać pokrojoną drobno papryczkę chili, curry, pokrojony na drobne kawałeczki por, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów