Grzanki z serem, szpinakiem i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1848
Składniki:
- 300 g twarogu koziego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Następnie kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek z obu stron i wyłożyć na nie twaróg kozi. Składniki oprószyć szczyptą soli, tartym parmezanem i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż oba sery zaczną się rozpuszczać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na szpinak na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku wsypać cukier, suszone oregano i szczyptę soli. Składniki zalać jogurtem greckim i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu polać po grzankach z serami. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku wsypać cukier, suszone oregano i szczyptę soli. Składniki zalać jogurtem greckim i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu polać po grzankach z serami. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)