Grzanki z serem, jajkami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1022
Składniki:
- 300 g sera ricotta
- 150 g mrożonego szpinaku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 bagietka
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka papryka mielona
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić. Bagietkę pokroić na kromki i wysmarować je 4 łyżkami oliwy. Następnie wysmarowane oliwą kromki przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić go na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, wsypać tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta. Ser ze szpinakiem dobrze wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażone wcześniej grzanki. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i mielonym pieprzem.
Komentarze (0)