Grzanki z pomarańczą, awokado i sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1789
Grzanki z pomarańczą, awokado i sałatą
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 2 kromki chleba
  • 2 awokado
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1 zielona sałata
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Chleb wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i zrumienić na rozgrzanej patelni. Zrumieniony ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomarańcze czerwone obrać ze skóry, podzielić na plastry (4 z nich pozostawić do dekoracji), a resztę pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych pomarańczy. Dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz osączone z zalewy oliwki. Następnie wlać miód, 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować i przełożyć na usmażone wcześniej grzanki. Dodać do tego sałatę i udekorować pozostawionymi plastrami czerwonych pomarańczy. Wszystko zalać oliwą z oliwek i posypać bułką tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów