Grzanki z pomarańczą, awokado i sałatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1789
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone pomarańcze
- 2 kromki chleba
- 2 awokado
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1 zielona sałata
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Chleb wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i zrumienić na rozgrzanej patelni. Zrumieniony ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomarańcze czerwone obrać ze skóry, podzielić na plastry (4 z nich pozostawić do dekoracji), a resztę pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych pomarańczy. Dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz osączone z zalewy oliwki. Następnie wlać miód, 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować i przełożyć na usmażone wcześniej grzanki. Dodać do tego sałatę i udekorować pozostawionymi plastrami czerwonych pomarańczy. Wszystko zalać oliwą z oliwek i posypać bułką tartą.
Komentarze (0)