Grzanki z pastą z awokado i kiełkami buraków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2071
Grzanki z pastą z awokado i kiełkami buraków
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g kiełków czerwonych buraków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 rzodkiewki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały
  • Pasta:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Rzodkiewkę umyć, osaczyć z wody i pokroić w talarki do miski. Kiełki buraków sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonej rzodkiewki. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli, zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz. Chleb tostowy wysmarować pozostałą oliwą z oliwek, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.

Przygotować pastę: awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ pokroić drobno i przełożyć go do miski. Do miąższu z awokado dodać masło oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, rozetrzeć widelcem, wysmarować tym usmażone wcześniej grzanki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów