Grzanki z pastą z awokado i kiełkami buraków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2071
Składniki:
- 5 g kiełków czerwonych buraków
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 rzodkiewki
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz biały
- Pasta:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Rzodkiewkę umyć, osaczyć z wody i pokroić w talarki do miski. Kiełki buraków sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonej rzodkiewki. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli, zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz. Chleb tostowy wysmarować pozostałą oliwą z oliwek, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować pastę: awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ pokroić drobno i przełożyć go do miski. Do miąższu z awokado dodać masło oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, rozetrzeć widelcem, wysmarować tym usmażone wcześniej grzanki i dodać do całości.
Przygotować pastę: awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ pokroić drobno i przełożyć go do miski. Do miąższu z awokado dodać masło oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, rozetrzeć widelcem, wysmarować tym usmażone wcześniej grzanki i dodać do całości.
Komentarze (0)