Komosa ryżowa z porem, nasturcją i winogronami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1042
Składniki:
- 4 czerwone winogrona
- 2 szklanki komosy ryżowej
- 2 łodygi nasturcji z kwiatami
- 1 duży por
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Winogron, nasturcję oraz por umyć i osączyć z wody. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i uformować z niej cienki, podłużny rulon. Rulon wyłożyć na talerz. Por przekroić na połowy, włożyć je do rondla, zasypać cukrem, szczyptą soli, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu por odcedzić z nadmiaru wody i dodać do komosy na talerzu. Wszystko udekorować kwiatami i liśćmi z nasturcji oraz pokrojonym w cienkie plastry czerwonym winogronem.
Komentarze (0)