Soczewica z pieczarkami, kaparami i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2404
Soczewica z pieczarkami, kaparami i pomidorami
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 25 g pieczarek
  • 8 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz soczewicę umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w ćwiartki. Kapary osączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać soczewicę, po czym zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, osączone z zalewy kapary, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną soczewicę, skropić ją octem balsamicznym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego pokrojone pomidorki, oprószyć całość mieloną papryką oraz pieprzem i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów