Soczewica z pieczarkami, kaparami i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2404
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 25 g pieczarek
- 8 pomidorków cherry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz soczewicę umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w ćwiartki. Kapary osączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać soczewicę, po czym zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, osączone z zalewy kapary, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną soczewicę, skropić ją octem balsamicznym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego pokrojone pomidorki, oprószyć całość mieloną papryką oraz pieprzem i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)