Grzanki z bobem, mietą i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1402
Składniki:
- 8 kromek chleba
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżej mięty
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1,5 kg łuskanego bobu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
Opis przygotowania:
Bób oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę posiekać drobno do miski i wymieszać z tartym parmezanem. Następnie bób przełożyć do rondla, zalać go 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, obrać go ze skóry i dodać do wymieszanych składników w misce. Potem wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Kromki chleba wysmarować pozostałą oliwą z oliwek, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki z lodówki.
Komentarze (0)