Grzanki z jajkiem i dżemem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1854
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni i zrumienić na nim chleb tostowy z obu stron. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć na niego dżem porzeczkowy. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej grzanek. Usmażone jajka oprószyć świeżo tartą gałka muszkatołową, pieprzem oraz solą. Potem dodać do tego 2 łyżki masła i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)