Grzanki z jajkiem i dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1854
Grzanki z jajkiem i dżemem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni i zrumienić na nim chleb tostowy z obu stron. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć na niego dżem porzeczkowy. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej grzanek. Usmażone jajka oprószyć świeżo tartą gałka muszkatołową, pieprzem oraz solą. Potem dodać do tego 2 łyżki masła i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów