Gofry z serem i dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2106
Gofry z serem i dżemem
fot. rachelkramerbussel.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g sera Havarti w plastrach
  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, sól i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę i piec przez 3 minuty na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z gofrownicy, przestudzić i przełożyć na żaroodporny talerz. Wysmarować je dżemem malinowym i wyłożyć plastrami sera Havarti. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów