Gofry z serem i dżemem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2106
Składniki:
- 15 g sera Havarti w plastrach
- 4 łyżki dżemu malinowego
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, sól i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę i piec przez 3 minuty na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z gofrownicy, przestudzić i przełożyć na żaroodporny talerz. Wysmarować je dżemem malinowym i wyłożyć plastrami sera Havarti. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Komentarze (0)