Grzanki z majonezem i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2820
Składniki:
- 200 g majonezu
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 bagietka
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 główka sałaty
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić drobno. Kapustę czerwoną poszatkować, sparzyć 2 l lekko osolonego wrzątku, osączyć z wody i wymieszać z pokrojoną sałatą. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać majonez, wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie obrać czosnek ze skóry i rozgnieść na drobne kawałeczki. Bagietkę pokroić na kromki, natrzeć je roztartym czosnkiem i usmażyć grzanki na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć je na talerz. Na grzanki wyłożyć wymieszane składniki z majonezem.
Komentarze (0)