Grzanki z majonezem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2820
Grzanki z majonezem i jajkiem
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bagietka
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 główka sałaty
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić drobno. Kapustę czerwoną poszatkować, sparzyć 2 l lekko osolonego wrzątku, osączyć z wody i wymieszać z pokrojoną sałatą. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać majonez, wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie obrać czosnek ze skóry i rozgnieść na drobne kawałeczki. Bagietkę pokroić na kromki, natrzeć je roztartym czosnkiem i usmażyć grzanki na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć je na talerz. Na grzanki wyłożyć wymieszane składniki z majonezem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów