Grzanki z boczkiem i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4513
Składniki:
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 jajka
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Plastry wędzonego boczku przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć kromki chleba z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę grzanek, nałożyć na nie smażone wcześniej plastry boczku i wbić na każdą z nich jedno jajko, po czym oprószyć szczyptą soli i smażyć jedynie do momentu ścięcia białka. Żółtko powinno się rozpływać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)