Galaretka cytrynowa z winem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1962
Składniki:
- 4 plastry cytryny
- 4 liście świeżej mięty do dekoracji
- 3 łyżki letniej wody
- 3/4 szklanki białego wina musującego Prosecco
- 3/4 szklanki likieru cytrynowego Limoncello
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Żelatynę przesypać do miski, zalać letnią wodą i pozostawić przez 5 minut, aby zmiękła. Następnie do żelatyny wlać wino musujące, likier cytrynowy, wodę mineralną oraz sok cytrynowy, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na tackę, po czym dodać do tego plastry cytryny i udekorować świeżą miętą Całość włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego zakrzepnięcia składników. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nożem pokroić na porcje.
Komentarze (0)