Galaretka cytrynowa z winem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1962
Galaretka cytrynowa z winem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry cytryny
  • 4 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 3 łyżki letniej wody
  • 3/4 szklanki białego wina musującego Prosecco
  • 3/4 szklanki likieru cytrynowego Limoncello
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Żelatynę przesypać do miski, zalać letnią wodą i pozostawić przez 5 minut, aby zmiękła. Następnie do żelatyny wlać wino musujące, likier cytrynowy, wodę mineralną oraz sok cytrynowy, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na tackę, po czym dodać do tego plastry cytryny i udekorować świeżą miętą Całość włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego zakrzepnięcia składników. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nożem pokroić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów