Grzanki z jajkami i krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1458
Składniki:
- 6 dużych mrożonych krewetek
- 3 jajka
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 liście salaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bagietka
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę umyć i wyłożyć na talerz. Bagietkę pokroić w kromki o grubości 1,5 cm, wysmarować ją oliwą z oliwek i zrumienić z obu stron na rozgrzanej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na sałatę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do grzanek na talerzu. Oliwki osączyć z zalewy. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do rondka, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić, po czym razem z oliwkami nabić na ozdobne wykałaczki i dodać do całości.
Komentarze (0)