Grzanki z jajkami i krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1458
Grzanki z jajkami i krewetkami
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 dużych mrożonych krewetek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 liście salaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bagietka
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę umyć i wyłożyć na talerz. Bagietkę pokroić w kromki o grubości 1,5 cm, wysmarować ją oliwą z oliwek i zrumienić z obu stron na rozgrzanej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na sałatę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do grzanek na talerzu. Oliwki osączyć z zalewy. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do rondka, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić, po czym razem z oliwkami nabić na ozdobne wykałaczki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów