Grzanki z mozarrellą, szpinakiem, boczkiem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3070
Grzanki z mozarrellą, szpinakiem, boczkiem i pomidorami
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 8 plastrów sera mozzarella
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 pomidorków cherry
  • 1 długa bagietka
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić na połowy. Bagietkę pokroić na cienkie kromki i wysmarować je oliwą z oliwek. Następnie nałożyć na nie plastry sera mozzarella. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do niego szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć razem z boczkiem przez kolejną 1 minutę. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i nałożyć je na bagietkę z serem. Dodać do tego pokrojone pomidorki cherry i oprószyć je szczypta soli. Całość przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów