Grzanki z mozarrellą, szpinakiem, boczkiem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3357
Składniki:
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 8 plastrów sera mozzarella
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 pomidorków cherry
- 1 długa bagietka
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić na połowy. Bagietkę pokroić na cienkie kromki i wysmarować je oliwą z oliwek. Następnie nałożyć na nie plastry sera mozzarella. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do niego szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć razem z boczkiem przez kolejną 1 minutę. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i nałożyć je na bagietkę z serem. Dodać do tego pokrojone pomidorki cherry i oprószyć je szczypta soli. Całość przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)