Grzanki pszenne z pastą oliwkową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3885
Grzanki pszenne z pastą oliwkową
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek
  • 150 g zielonych oliwek
  • kilka kromek bułki pszennej
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka liści sałaty roszponki
  • plasterki oliwek do dekoracji

Opis przygotowania:

Czarne oliwki odsączyć z zalewy i zmielić w blenderze. Pastę przełożyć do miski, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. W takim sam sposób przygotować pastę z zielonych oliwek. Kromki bułki pszennej lekko zarumienić z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Tak przygotowane pieczywo posmarować z jednej strony pastą z zielonych i czarnych oliwek., ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na około 10 minut. Gotowe grzanki ułożyć na dużym talerzu udekorowanym kilkoma liśćmi sałaty i pomidorami. Smacznego!

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów