Grzanki pszenne z pastą oliwkową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3885
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek
- 150 g zielonych oliwek
- kilka kromek bułki pszennej
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka pomidorów koktajlowych
- kilka liści sałaty roszponki
- plasterki oliwek do dekoracji
Opis przygotowania:
Czarne oliwki odsączyć z zalewy i zmielić w blenderze. Pastę przełożyć do miski, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. W takim sam sposób przygotować pastę z zielonych oliwek. Kromki bułki pszennej lekko zarumienić z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Tak przygotowane pieczywo posmarować z jednej strony pastą z zielonych i czarnych oliwek., ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na około 10 minut. Gotowe grzanki ułożyć na dużym talerzu udekorowanym kilkoma liśćmi sałaty i pomidorami. Smacznego!
Komentarze (0)