Spaghetti w sosie paprykowym i pastą oliwkową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2736
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
- Na sos paprykowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- Na pastę oliwkową:
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Paprykę oraz bakłażana umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Papryki pozbawić nasion. Jedną paprykę pokroić w kostkę, natomiast dwie kolejne pokroić drobno i pozostawić do sosu paprykowego. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos paprykowy: pokrojoną drobno paprykę zmiksować razem z przecierem pomidorowym i mieloną papryką w blenderze. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany oraz przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać zmiksowaną paprykę z przecierem, pokrojonego bakłażana, paprykę pokrojoną w kostkę oraz osączone z zalewy kapary. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Usmażony przełożyć do miski.
Przygotować pastę oliwkową: szpinak rozmrozić i razem z osączonymi z zalewy oliwkami zmiksować w blenderze. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać zmiksowane składniki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość posypać sezamem
Przygotować sos paprykowy: pokrojoną drobno paprykę zmiksować razem z przecierem pomidorowym i mieloną papryką w blenderze. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany oraz przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać zmiksowaną paprykę z przecierem, pokrojonego bakłażana, paprykę pokrojoną w kostkę oraz osączone z zalewy kapary. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Usmażony przełożyć do miski.
Przygotować pastę oliwkową: szpinak rozmrozić i razem z osączonymi z zalewy oliwkami zmiksować w blenderze. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać zmiksowane składniki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość posypać sezamem
Komentarze (0)