Spaghetti w sosie paprykowym i pastą oliwkową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2736
Spaghetti w sosie paprykowym i pastą oliwkową
fot. qdrips / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • Na sos paprykowy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • Na pastę oliwkową:
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Paprykę oraz bakłażana umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Papryki pozbawić nasion. Jedną paprykę pokroić w kostkę, natomiast dwie kolejne pokroić drobno i pozostawić do sosu paprykowego. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować sos paprykowy: pokrojoną drobno paprykę zmiksować razem z przecierem pomidorowym i mieloną papryką w blenderze. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany oraz przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać zmiksowaną paprykę z przecierem, pokrojonego bakłażana, paprykę pokrojoną w kostkę oraz osączone z zalewy kapary. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Usmażony przełożyć do miski.

Przygotować pastę oliwkową: szpinak rozmrozić i razem z osączonymi z zalewy oliwkami zmiksować w blenderze. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać zmiksowane składniki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość posypać sezamem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów