Afro-pączki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2179
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 45 g drożdży
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki spirytusu
- 1 szklanka mąki do podsypania ciasta
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- Wypełnienie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 36 %
- Na polewę:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 kg jagód lub borówki amerykańskiej
Opis przygotowania:
Jagody lub borówkę amerykańską dokładnie umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mękę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Masło stopić w rondlu i wlać do mąki. Wlać do niej roztarte drożdże, wbić jajka i wyrobić z całości mikserem ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać spirytus, po czym jeszcze raz wszystko wyrobić mikserem. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Następnie z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich kulki. Uformowane kulki nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego kulki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na rozłożonej bibule.
Przygotować wypełnienie: śmietanę zagotować na średnim ogniu i dodać do niej pokruszoną na drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać i kiedy czekolada się rozpuści, ściągnąć z ognia i przelać do szprycy lub rękawa cukierniczego. Odczekać chwilę, aż usmażone pączki przestygną. Wtedy zrobić w nich wgłębienie palcem i wycisnąć rozpuszczoną czekoladę ze szprycy.
Przygotować polewę: czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wymieszać z jagodami lub borówką amerykańską, a następnie przelać na wierzch pączków. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy to nastąpi, wszystko posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mękę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Masło stopić w rondlu i wlać do mąki. Wlać do niej roztarte drożdże, wbić jajka i wyrobić z całości mikserem ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać spirytus, po czym jeszcze raz wszystko wyrobić mikserem. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Następnie z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich kulki. Uformowane kulki nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego kulki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na rozłożonej bibule.
Przygotować wypełnienie: śmietanę zagotować na średnim ogniu i dodać do niej pokruszoną na drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać i kiedy czekolada się rozpuści, ściągnąć z ognia i przelać do szprycy lub rękawa cukierniczego. Odczekać chwilę, aż usmażone pączki przestygną. Wtedy zrobić w nich wgłębienie palcem i wycisnąć rozpuszczoną czekoladę ze szprycy.
Przygotować polewę: czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wymieszać z jagodami lub borówką amerykańską, a następnie przelać na wierzch pączków. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy to nastąpi, wszystko posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)