Afro-pączki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2008
Afro-pączki
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 g masła
  • 45 g drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 szklanka mąki do podsypania ciasta
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • Wypełnienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 36 %
  • Na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 kg jagód lub borówki amerykańskiej

Opis przygotowania:

Jagody lub borówkę amerykańską dokładnie umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mękę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Masło stopić w rondlu i wlać do mąki. Wlać do niej roztarte drożdże, wbić jajka i wyrobić z całości mikserem ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać spirytus, po czym jeszcze raz wszystko wyrobić mikserem. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Następnie z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich kulki. Uformowane kulki nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego kulki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na rozłożonej bibule.

Przygotować wypełnienie: śmietanę zagotować na średnim ogniu i dodać do niej pokruszoną na drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać i kiedy czekolada się rozpuści, ściągnąć z ognia i przelać do szprycy lub rękawa cukierniczego. Odczekać chwilę, aż usmażone pączki przestygną. Wtedy zrobić w nich wgłębienie palcem i wycisnąć rozpuszczoną czekoladę ze szprycy.

Przygotować polewę: czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wymieszać z jagodami lub borówką amerykańską, a następnie przelać na wierzch pączków. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy to nastąpi, wszystko posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)