Gryka ze śmietaną i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Koperek zielony opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Kaszę gryczaną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanej kaszy dodać masło i ubić oba składniki tłuczkiem. Po ubiciu przełożyć je na talerz i nałożyć śmietaną oraz plastry wędzonego łososia i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.
Komentarze (0)