Gruszki w occie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1931
Składniki:
- 1,5 kg obranych gruszek Lukasówka
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Obrane gruszki pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla. Zalać je octem, wodą i zasypać cukrem. Zagotować, a od chwili zagotowania gotować jeszcze przez 15 minut na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do tego mielony imbir oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do czterech 400 gramowych słoiczków. Zakręcić je, włożyć do rondla, zalać do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Następnie od zagotowania gotować jeszcze przez 10 minut. Ugotowane ściągnąć z ognia i trzymać w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)