Gruszki w occie z żurawinką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2600
Gruszki w occie z żurawinką

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 125 ml octu
  • 1/2 słoiczka żurawiny
  • 25 dag cukru
  • 10 goździków
  • 2 kawałki cynamonu
  • kilka gałązek mięty

Opis przygotowania:

Gruszki myjemy, oszuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Cukier rozpuszczamy w 1/2 litrze gotującej się wody, dodajemy goździki, ocet i cynamon. Do wrzątku wrzucamy gruszki i gotujemy ok. 3 min. Gruszki przekładamy do szerokiego słoja, zalewamy odcedzoną zalewą, zakręcamy i pozostawiamy do stygnięcia. Przed podaniem układamy owoce w salaterce i środki wypełniamy żurawiną ze słoiczka. Dekorujemy listkami z mięty.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów