Gruszki w occie z żurawinką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2788
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 125 ml octu
- 1/2 słoiczka żurawiny
- 25 dag cukru
- 10 goździków
- 2 kawałki cynamonu
- kilka gałązek mięty
Opis przygotowania:
Gruszki myjemy, oszuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Cukier rozpuszczamy w 1/2 litrze gotującej się wody, dodajemy goździki, ocet i cynamon. Do wrzątku wrzucamy gruszki i gotujemy ok. 3 min. Gruszki przekładamy do szerokiego słoja, zalewamy odcedzoną zalewą, zakręcamy i pozostawiamy do stygnięcia. Przed podaniem układamy owoce w salaterce i środki wypełniamy żurawiną ze słoiczka. Dekorujemy listkami z mięty.
Komentarze (0)