Gruszki w chrupiącym cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 890
Gruszki w chrupiącym cieście
fot. InterContinental Hong Kong (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml śmietany 32%
  • 3 gruszki (Konferencja)
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody i obrać je ze skóry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukru. Dodać o tego żółtka jaj, wlać śmietanę, aromat waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 3 mm, wyciąć z tego kawałki i zawinąć nimi obrane wcześniej gruszki.

Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów